donderdag 16 juni 2016

De Bijbel Genesis



Genesis


De Bijbel is samengesteld uit allemaal aparte "boeken / geschriften" die in de loop van eeuwen geschreven zijn door allerlei profeten en schrijvers. Heel veel geschriften die niet goed bruikbaar waren werden niet opgenomen in het Oude of Nieuwe Testament. Altijd was er een commissie bestaande uit wijze mannen die besliste welk geschrift geschikt was voor de canon = de lijst van geschriften. De Bijbel is voor Christenen een leidraad in hun leven, voor sommigen zelfs absoluut. Voor Joden is alleen het Oude Testament (Tenach) geldig. 
Het eerste boek in de Bijbel heet Genesis. 
Eerst lezen we over het ontstaan van hemel en aarde met al wat erop leeft. God zou dit alles in zes dagen geschapen hebben. Er staat niet specifiek bij dat hij ook de hel geschapen heeft toen. Verwarrend is dat er eerst twee mensen tegelijk geschapen werden (Genesis 1:26 en 27) en  in Genesis 2:7 staat dan weer dat God de mens maakte uit stof der aarde en later de vrouw uit Adams rib. Dat zijn dus twee verschillende versies. 
Genesis 3:33; Er staat: "Zie de mens is geworden als één van ons, kennende het verschil tussen goed en kwaad." Het is raadselachtig wie die "ons" zijn. Ook is het vreemd dat de mens nu ook opeens niet meer mag eten van de boom des levens.
Adam en Eva waren verzamelaars en misschien ook jagers. Kaïn wordt gelijk al akkerbouwer en Abel veehouder / schaapherder. In Genesis 4:7 is er voor het eerst sprake van "zonde". Om de een of andere reden worden de vruchten van het veld afgewezen en een dieroffer geaccepteerd door God. Helaas zullen we nooit weten wat daar de reden voor is. Jammer voor de vegetariërs :). 

  • In Genesis 4:14 gaat Kaïn op de vlucht en plotseling moet hij vrezen voor zijn leven, want er zijn andere mensen die hem kwaad zouden kunnen doen. Ook blijkt er al een vrouw voor hem aanwezig.
  • Verderop in Genesis 4 lezen we dat er al een stad gebouwd wordt en dat er een smederij wordt gebouwd. 
  • In Genesis 6: 1-5 lezen we over reuzen en over de zonen van God. Het is onbekend waar die vandaan zijn gekomen. Ze begeren de menselijke vrouwen en dat mag dan weer niet kennelijk en de mensen krijgen de schuld en moeten daarom vernietigd worden op Noach c.s. na. En in vers 12 lezen we dat alles wat leeft zelfs verdorven was. Er zal een enorme vloed komen die alle leven op aarde zal vernietigen. Vraag is dan wel, waar al dat water vandaan moet komen als het hele oppervlak bedekt moet worden. Of moeten we meer denken aan een wereldwijde tsunami? In elk geval moet Noach die ark gaan bouwen. Een enorme klus, zelfs als hij hulp heeft gehad van in elk geval zijn zonen. Ook moet er voldoende water en voedsel voor de dieren voor minstens vijf maanden mee. In die vloed kwam ook Methusalem om het leven, die Adam nog gekend moet hebben. Grote vraag blijft natuurlijk hoe al die dieren de ark bereikt hebben en hoe lang het duurde voor alles aan boord was.
  • In Genesis 6:3 staat dat de dagen van de mens voortaan 120 jaar zullen zijn. Maar het blijkt dat ook de mens van na de zondvloed nog honderden jaren oud kan worden. Zie Genesis 11 > Terach wordt 205 jaar.
  • In Genesis 31 is er voor het eerst sprake van afgoden / huisgoden. Zij zullen nog vaak opduiken. Vraag is: Waren dat bestaande wezens die wedijverden met de God van Adam c.s., zoals de zonen van God uit Genesis 6:2 of hebben de mensen die afgoden bedacht? Wel is het zo dat zowel God de Here als de afgoden op dezelfde wijze geëerd worden, namelijk door offers en door gebeden. Overigens staat er pas in Leviticus 19 iets te lezen over afgoden.
  • In Genesis 12 en 20 wordt duidelijk dat Sara de halfzuster van Abram is. Zij hadden dezelfde vader, namelijk Terach. In Leviticus 18:9 staat dat men niet met zijn (half)zuster mag trouwen.
  • In Genesis 18:2-33 lezen we dat God in een menselijke gestalte zich aan Abraham vertoont. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten