donderdag 23 juni 2016

De Bijbel Exodus

EXODUS


  • In het boek Exodus lezen we het beroemde verhaal van Mozes in het biezen mandje in de Nijl. Mozes wordt opgevoed aan het hof van de farao. Toch blijkt hij nog connecties met Israël te hebben en spreekt hij zelfs de taal en kent hij zijn familie. 
  • In 3:17 lezen we voor het eerst dat God Israël wil leiden naar het land Kanaän, waar echter al tal van andere stammen wonen. Kennelijk moeten die sowieso maar een stuk opschuiven of erger. 
  • In Exodus 7:7 >  Mozes nu was tachtig jaar oud en Aaron drieëntachtig jaar, toen zij tot Farao spraken. Aäron is dus drie jaar ouder zou je zeggen. Maar in Exodus 2:1-2 staat dat een man uit het huis van Levi een Levitische vrouw trouwde die vervolgens zwanger werd van Mozes. In vers 4 staat echter zijn oudere zuster op enige afstand om op hem te letten. Ze zal toch minstens 8 jaar geweest zijn. Mozes zou dus de oudste moeten zijn, maar hij is de jongste volgens bovenstaande teksten.
  • Het is merkwaardig dat Aäron als baby eveneens de dans ontsprongen is en met hem vele duizenden anderen, want het volk Israël blijkt zeer talrijk te zijn.
  • In vers 22 lezen we dat iedere vrouw van haar buurvrouw en van haar huisgenote goud en zilver en kleding zal moeten vragen. Als we echter Genesis 46:34 lezen zien we dat Israël een apart stuk land kreeg toegewezen, omdat al wat schaapherder de Egyptenaren een gruwel is.
  • In Exodus 12:37 wordt verteld dat er 600.000 mensen vertrekken uit Egypte, vrouwen en kinderen niet meegerekend. Als we die wel meerekenen zijn het zomaar 2.000.000 (2 miljoen) Israëlieten en nog onbepaalde andere stammen die wegtrekken. Ook gaan er grote kuddes vee mee. Hoe lang zal die stoet geweest zijn? Aangenomen mag worden dat er een soort karavaanpad door het landschap liep. Ernaast lopen zal niet meevallen gezien de stenen en struikgewas. Zo'n stoet kan wel 100 km lang zijn geweest of meer nog. Hoe kan het dan dat het volk bij de Schelfzee angstig achterom kijkt. Dat waren dus degenen die voorop lopen, maar de wagens van farao hadden toen de achtersten allang ingehaald. Later gaat de hele stoet door de Schelfzee. Het pad wordt open geblazen door de sterke oostenwind. Daar moeten ze dus tegenop, over een modderige bodem bezaaid met stenen. En waarom moeten ze eigenlijk bang zijn voor de farao met zijn 600 wagens? Ze waren met honderdduizenden en ook gewapend.
  • In Exodus 7:3 staat dat God het hart van farao zal verstokken (verharden), net als in 14:4. Het is wel vreemd dat God zelf ervoor zorgt dat de farao Israël wil tegenhouden, vernietigen zelfs.
  • In Exodus 33:23 staat dat Mozes God slechts van achteren mocht zien, "mijn gezicht mag niemand zien". In Genesis echter lezen we dat Abraham God ontvangt en de maaltijd gebruikt. En in Exodus 24:9-11 staat dat meer dan 70 mensen God zagen en het overleefden.
  • Als Jozua Amalek verslagen heeft moet Mozes dat opschrijven in een boek(rol). God echter schrijft de tien geboden op de twee stenen tafelen die Hij zelf beschikbaar had gesteld. Naderhand gooit Mozes die kapot en moet Mozes vervolgens zelf twee stenen tafelen houwen en die weer mee naar boven nemen, zodat God die kan beschrijven. Eenmaal aangekomen ontvangt Mozes twee nieuwe tafelen, beschreven door God, maar nu blijkt dat Mozes zelf ook moet schrijven. Dan staat er: "Mozes, schrijf op." (Exodus 34:27 e.v.). Na veertig dagen zonder eten en drinken (!) gaat hij met de twee zware platen weer terug. Maar waarmee zou hij onuitwisbaar geschreven hebben op de ruwe stenen? 
  • In Exodus 6:13-18 staat een geslachtsregister. Daaruit zou blijken dat Mozes de achterkleinzoon van Levi, de zoon van Jacob, was. In Exodus 12:40 echter lezen we dat er 430 jaar verstreken was nadat Jacob en zijn zonen zich in Egypte vestigden. Dan moeten er minstens tien generaties geweest zijn, ook al omdat het volk Israël zich vermeerderde van enkele tientallen naar meer dan 1.000.000 mensen.
  • In Exodus 6:19 staat dat Amram zijn tante Jochebed tot vrouw nam. In Leviticus 18:12-14 staat dat een man niet de schaamte van de zuster van zijn vader of moeder of de vrouw van zijn vader's broeder mag ontbloten. Achteraf is Mozes dus uit een soort incest huwelijk geboren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten