dinsdag 26 juli 2016

Diversen

Paulus
  • Handelingen 7:9: "De mannen die bij hem waren hoorden wel de stem, maar zagen niemand." Handelingen 22:9: "En zij, die met mij waren, zagen wel het licht, maar de stem van Hem, die tot mij sprak, hoorden zij niet." Hoe kan dit?
  • In Handelingen 7:58 wordt Paulus (Saulus) voor het eerst genoemd bij het stenigen van Stefanus. Hij paste op de mantels. Stefanus stond bekend als een zeer vrome man. In zijn brieven heeft Paulus nooit met één woord over dit voorval gerept, laat staan zijn spijt betuigd. Dat is wel heel merkwaardig!
  • In Handelingen 22:3 vertelt Paulus in Jeruzalem te zijn opgeleid bij Gamaliël, de Farizeeër. Dat was net in de tijd dat Jezus optrad in Jeruzalem, er gevangen en gekruisigd werd. Paulus vertelt hier nooit iets over in zijn brieven. Hij was als het ware getuige.
  • In Handelingen 9 wordt beschreven wat Paulus meemaakte op weg naar Damascus. Hij zou blind geworden zijn, omdat hij de volgelingen van Jezus vervolgde. Toen bekeerde hij zich. Het was een heftig moment in het leven van hem. Echter nooit in zijn brieven heeft hij deze gebeurtenis vermeld. Wel zegt hij één keer dat hij vroeger Christenen vervolgd heeft. De brieven zijn eerder geschreven dan het boek Handelingen. Toen was Paulus al dood. Zou het kunnen dat de schrijver van Handelingen, Lucas, dit verzonnen heeft om het verhaal dramatischer te maken?
  • In 1 Corinthiërs 15 doet Paulus alle moeite om de Corinthiërs ervan te overtuigen dat er een opstanding ma de dood mogelijk is. Hij rept echter met geen woord over de opstanding van Lazarus, het dochtertje van Jaïrus, laat staan de massale opstanding zoals beschreven in Matthéüs 27. Dat was toch een ongekende gebeurtenis zou je zeggen. Hij moet daar toch iets over gehoord hebben, want hij was in die tijd in Jeruzalem om te studeren bij Gamaliël. Bovendien had hij ook contact met Petrus, Jacobus en andere discipelen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten